Fritz Haber, en misslyckad man.

Ibland om man känner sig misslyckad kan det funka bra att tänka på Fritz Haber. Om ni inte vet vem det är så tänker jag skriva ner lite av hans livshistoria.
Fritz Haber kallas också för giftgasens fader. Han uppfann den inte men han kom på idén att man kunde ha det som vapen i krig, det var ju mycket mer humant än kanoner och skjutvapen.
Den 22 april 1915 inleddes gaskriget och tyskarna släppte ut 168 ton klorgas, ungefär hälften av 10 000 man dog och resten blev antingen svårt skadade eller flydde. Haber befordrades då till kapten. En som redan såg problemen från början var Frtiz hustru vid namn Clara. Hon var också forskare och ansåg att vetenskapen inte skulle användas för sådana syften, utan istället goda syften. Fritz vägrade lyssna på henne, då tog hon hans tjänstepistol gick ut i trädgården och sköt sig i hjärtat. Av någon anledningen stoppade detta inte Frtiz Haber som fortsatte experimentera med olika giftgaser. 1918 fick han nobelpriset för hans nya metod för att skapa ammoniak. Lyckad tänker kanske ni, men Fritz Haber han uppfinna en sak till innan han dog - Zyklon B, som skulle användas som insektsbekämpningsmedel.
Han dog 1934 och hann därför inte uppleva hur tyskarna började använda Zyklon B i koncentrationslägernas gaskammare.
För vem vet vad som hade hänt om han fortfarande levde, hade han blivit ihjälgasad av sin egen uppfinning? Detta är inte en omöjlighet eft4ersom Fritz Haber själv var jude.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0